- Kızlık Zarı Muayenesi ve Dikimi
- Rahim Ağzı Kanser Aşısı (HPV Aşısı)
- Kürtaj
- Non Stres Test (NTS)
- Amniyosentez
- Aşılama (İntra Uterin İnseminasyon) (IUI)
- HSG (Histerosalpingografi) Nedir?
- Anne Kanında Serbest Fetal DNA İncelemesi (Non-İnvazif Prenatal Test)
- Detaylı Ultrason (Anomali Taraması - İkinci Düzey Ultrason)
- Tüp Bebek
- Kadın Doğum Uzmanı Kimdir?
- Genital Estetik
- Kadın Hastalıkları
- 2'li ve 4'lü Tarama Testi
- 4D Ultrason
Kadın Hastalıkları
Kadınların üreme organlarına ilişkin hastalıklar “kadın hastalıkları” adını alır. Bu hastalıkların teşhis, tetkik ve tedavisi ile ilgilenen doktorlara da "Jinekolog" ya da " Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzman Doktoru" adı verilir. Kadın hastalıkları terimi bir kadının ergenlik öncesi döneminden başlayarak tüm üreme çağı ve sonrası (menopoz) dönem de dahil olan tüm jinekolojik problemleri ihtiva eder. Rahim ve yumurtalıkları ilgilendiren myom, over kisti, kanser gibi patolojiler yanında üreme sağlığı sorunları (kısırlık, tüp bebek, aşılama, hsg çekimi), cinsel yolla bulaşan hastalıklar, menopoz tedavisi, aile planlaması yöntemleri ( korunma yöntemleri, kürtaj), adet düzensizliği problemleri ( polikistik over gibi), kanser tarama programları (smear testi ve HPV) ve kanser aşısı, gebelik ve doğumla ilgili tüm takipler, jinekolojik kapalı ya da açık ameliyatlar ( histerektomi, myomektomi, kistektomi, laparoskopi ve histeroskopi) ve genital estetik konuları bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının uzmanlık alanına giren konulardır.
En Sık Görülen Kadın Hastalıkları Nelerdir ?
- Vajinal akıntılar
- Adet Düzensizlikleri
- Pelvik ağrılar
- Dismenore ( Adet Sancısı)
- Myomlar
- Yumurtalık Kistleri
- Polikistik Over
- HPV enfeksiyonları
- İnfertilite (Kısırlık)
Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?
Herhangi bir şikayet olmadan yıllık kadın doğum muayenesi üreme çağındaki her kadın için gereklidir. Özellikle 21 yaşın üzerindeki cinsel yönden aktif kadınlarda 3 yılda bir smear testi takiplerinin yapılması, 40 yaş üstü kadınlarda ise yıllık mamografi ile meme kanseri taraması yapılması önemlidir.
Bazı durumlarda ise rutin takip dışında bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına hemen muayene olunması gerekebilir. Bunlar:
- Normalden fazla miktarda ve çok uzun süren ya da adet arasında olan düzensiz kanamalar
- Adet döneminde ya da cinsel ilişki sırasında olan ciddi kasık ağrıları
- Bol miktarda, kötü kokulu, renkli akıntılar
- Karında ele gelen kitle hissi
- İlişki sonrası ya da menopoz döneminde olan kanamalar
- Adet gecikmesi
Unutulmaması gereken nokta şudur ki; pek çok jinekolojik problem erken teşhis ya da rutin muayene ile önceden tanısı konup tedavisi yapılabilen rahatsızlıklardır.