Emzirme
Anne sütü giderek hak ettiği değeri kazanmaktadır.” İlk 6 ay sadece anne sütü” sloganı tüm dünyada yaygınlaşmakta, tüm hastaneler anne ve bebek dostu hastane haline gelmekte ve giderek daha çok anne bu konuda bilinçli hale gelmektedir. Anne sütünün protein, vitamin, yağ, şeker ve mineral içeriği bebeğin hayatın ilk aylarındaki besin, kalori ve hastalıklardan korunma gibi ihtiyaçlarının tümünü birden karşılayabilir durumdadır. Mamaya göre sindirimi daha kolay olmasının yanında kabızlık ve gaz gibi sorunlara daha az yol açar. Bebeğin bağışıklık sistemini sağlamlaştırır. Anne sütü alan bebeklerde “Ani Bebek Ölüm Sendromu”nun daha az görüldüğü belirtilmiştir. Ayrıca uzun dönemde bebeklerin öğrenme becerilerini arttırdığı bilinmektedir.
Emzirmenin bebek için olduğu kadar anne için de sayısız yararları mevcuttur. Emziren anneler daha çok kalori yakacaklarından doğum sonrası kiloların verilmesi daha kolay ve hızlı olur. Emzirme sayesinde salınan oksitosin hormonu ise rahim kasılmalarını uyararak doğum sonrası oluşabilecek kanamaları önler. Ayrıca emziren annelerde meme kanseri görülme olasılığının daha az olduğu bilinmektedir.
Bebeklerin çoğunluğu doğumdan hemen sonra refleks olarak emebilecek konumdadır. Bunun için eğer doğum yapılan merkezin şartları da uygun ise doğum yapar yapmaz bebek ile annenin buluşturulması gerekmektedir.
Anneden ilk günlerde gelen süt kolostrum (ağız sütü) olarak adlandırılır. Bu süt çok yoğun, sarı ve yağlı bir süt olup bebeğin barsak florasının ve bağışıklık sistemini gelişimi için çok elverişli, protein ve antikor bakımından çok zengin bir süttür.
İlk zamanlarda az gelen süt emzirmenin ilerleyen günlerinde giderek artacak ve besin içeriği bebeğin ihtiyaçlarına göre değişecektir. Başta daha sulu ve şekerli olan süt zamanla koyulaşıp yoğunlaşacak ve bebeği doyurarak ona gerekli besinleri ve kaloriyi temin edecektir.
Bebeğiniz emdikçe refleks olarak beyinden gelen uyarılarla süt salınımı artar. Zamanla sadece bebeği görmek, sesini duymak ya da bazen sadece bebeği düşünmek bile sütün gelmesini sağlayabilir.
İlk haftalarda bebeğin günde 10- 12 kez emmek istemesi son derece normaldir. Her memede en az 10-15 dakika tutmakta yarar vardır. Zaman zaman bu süre 1 saate kadar da uzayabilir.
Doğduğunda bebeklerin mideleri çok küçüktür ve çok çabuk boşalır, bu nedenle ilk zamanlarda emzirmenin 2-3 saatte yapılmasında fayda vardır. Eğer iki emzirme arasında 4 saatten fazla bir zaman geçtiyse bebeği uyandırıp emzirmek gerekmektedir. Bebeğin günde birkaç kez sarı yumuşak kaka yapıyor olması, idrar miktarının yeterli ve açık renk, kilo alımının yeterli olması bebeğin yeterli miktarda anne sütü alıyor olduğunun bir belirtisidir.
Anne sütü yenidoğan için bir hazinedir. Bebeğin anneyle kuracağı bağa aracılık eden en önemli şeylerden biridir. Ancak bazı anneler çeşitli sebeplerden emziremeyebilir, bu annenin yeterince çaba göstermediği anlamına gelmez.Emzirememek dünyanın sonu gibi algılanıp lohusa üzerinde gereksiz baskı ve stres yaratan bir durum haline getirilmemelidir.