Genital Siğiller (Kondiloma Accuminata)
Genital siğiller Human Papilloma Virüs (HPV) tarafından oluşturulan karnıbahar şeklinde, ağrısız kanamasız cilt lezyonlarıdır. Genellikle HPV’nin 6 ve 11 alt tip tarafından oluşturulan, kanserojen olmayan lezyonlardır. Vajende, vulvada, anüste ve hatta ağızda görülebilirler. Çoğunlukla cinsel temas ile bulaşıcı olduğu düşünülmektedir. Toplumda oldukça yaygın olan bu virüs vücuda girdikten sonra sessiz konumda bir süre yaşayabilir ya da özellikle vücut bağışıklığının düştüğü dönemlerde kendini cilt lezyonları şeklinde gösterebilir. Cilt lezyonlarının görülmemesi virüsün vücutta olmadığı ya da vücuttan atıldığı manasına gelmez. Zaman zaman alevlenerek tekrarlayan lezyonlar oluşturabilir. Taşıyıcı olan kişilerde ise hiçbir belirti vermeden vücutta bulunabilir.
Ciltten kabarık pembe beyaz pütürlü tek tek ya da bir arada lezyonların görülmesi genital siğil tanısı konulması için yeterlidir. Bu lezyonlar görüldüğünde cinsel partnerde de genital siğil bulunma olasılığı yüksektir. Lezyonlar zamanla çoğalıp yayılabileceği gibi kendiliğinden gerileyip kaybolabilir de. Tedavi olmasına rağmen zaman zaman lezyonların tekrarlama olasılığı mevcuttur. HPV virüsü kanda bulunmadığından kan testi ile tespiti mümkün değildir.
Genital Siğilin Tedavisi Nedir?
Genital siğillerin tedavisinde birden çok seçenek mevcuttur;
- Elektrokoagulasyon ile yakma (koter)
- Cryotherapy ile dondurma (criyo)
- Imiquimod veya podofilin uygulaması (cilt üzeri ilaç uygulama tedavileri)
- Lezyonların cerrahi olarak çıkarılması (büyük, geniş ya da patolojik olarak incelenmesi düşünülen lezyonlarda).
Burada unutulmaması gereken nokta şudur ki; genital siğiller tekrarlamaya meyilli olup mükerrer tedaviler gerektirebilir. Lezyonlar hiçbir uygulama yapılmasa da kendiliğinden gerileme potansiyeli taşırlar, ancak bu süreçte vücutta yayılma ihtimalleri yüksektir.